logo
Blog
Top
Op vakantie met elektrische auto

Citygidsen

Met je elektrische wagen op reis gaan? 10 x tips die je helpen bij het laden van je wagen.
Op vakantie met elektrische auto

10 tips om op vakantie te gaan met je elektrische auto

De schoolvakanties zijn voor veel mensen aangebroken en de auto’s zijn al bepakt om op reis te gaan. Ook de oplaadstations voor elektrische voertuigen zullen deze zomer druk bezet zijn. Is het mogelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan in dit drukke seizoen?

Wij geven je 10 handige tips om je te laten zien dat het absoluut haalbaar is. Een efficiënte voorbereiding vooraf zal je helpen om jouw oplaadstops tijdens je reis in goede banen te leiden. Laten we eens kijken naar de beste manieren om je probleemloos met een elektrische auto op vakantie te gaan.

1. Bereid je goed voor op je reis

Onze eerste tip voor je is om volledig voorbereid te zijn voordat je op reis gaat met jouw elektrische auto. Er zijn veel hulpmiddelen om je te helpen laadstations te vinden en een reis met een elektrische auto te plannen. Door je vooraf voor te bereiden, bespaar je kostbare tijd. Download de Apps Plugsurfing en NewMotion hiermee kan je perfect een overzicht zien van de oplaadpunten.

2. Wacht niet tot je batterijniveau onder de 20% zakt

Om onnodige problemen tijdens je rit naar je vakantiebestemming met de elektrische auto te voorkomen, kan je het beste een oplaadstop inplannen wanneer je accu nog bijna 20% vermogen heeft. Als je bij een oplaadpunt op de snelweg aankomt en je merkt dat de oplaadpunten buiten werking zijn of dat de wachttijd te lang is, heb je nog genoeg actieradius om je Plan B in werking te stellen en een andere oplaadpaal te vinden.

3. Stop met laden bij 80% om tijd te besparen

Om de oplaadtijd te optimaliseren, raden we je sterk aan om je batterij niet verder dan 80% op te laden. Tenzij het echt nodig is, natuurlijk. Het duurt namelijk net zo lang om je elektrische wagen op te laden van 80% naar 100% als van 20% naar 80%.

4. Controleer de oplaadkosten voor elke herlaadbeurt

Voor je jouw elektrische wagen in het stopcontact steekt, moet je de oplaadkosten die je mobiliteitsleverancier aanrekent controleren. Het is handig om op de hoogte te zijn van de kosten. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen en die een indicatie kunnen geven van de kosten.

5. Bespreek met je trip met andere mensen die een elektrische auto rijden

Ben je van plan om voor het eerst op vakantie te gaan met je elektrische auto? Dan is het handig om wat informatie in te winnen van iemand die al eerder met zijn / haar elektrische auto op vakantie is geweest. Je kan je ook aansluiten bij een community of bijvoorbeeld Facebook. Hier zijn er in Nederland wel tientallen van die duizenden leden hebben. Via Reisroutes kan enkele leuke autoroutes voor je rondreis gratis downloaden.

6. Laat andere Elektrische auto rijders weten dat je momenteel aan het opladen bent

Er zijn apps waarmee je andere elektrische auto bestuurders ervan op de hoogte kan brengen dat jij aan het opladen bent. Wat hier zo fijn aan is, is dat jij het dus ook van andere bestuurders kan zien. Zo zie je simpel en snel waar er nog een plekje vrij is. Dit bespaart je tijd tijdens je rit naar je vakantiebestemming.

7. Maak het laadpunt meteen vrij na het laden

We zijn het er allemaal over eens dat het vervelend is om te zien dat auto’s met verbrandingsmotor parkeerplaatsen in beslag nemen die zijn gereserveerd voor opladen.

Het is net zo vervelend als volledig opgeladen elektrische auto ook op zo’n plek parkeren. Met de recordverkoop van elektrische auto’s zullen oplaadstations deze zomer ook steeds meer bezet zijn.

Niet meer opladen dan nodig is en de oplaadplek zo snel mogelijk verlaten, is van cruciaal belang om een snelle doorlooptijd bij de oplaadpunten te garanderen. Het plannen van kortere, maar frequentere stops zal ertoe bijdragen dat de doorlooptijd van elektrische auto’s vlotter verloopt.

8. Vermijd onstuimig rijden vlak voor het opladen

Om je batterij te sparen, is het ten zeerste aan te raden niet overdreven gas te geven in de aanloop naar een laadstop. Regelmatige oververhitting van de batterij kan namelijk niet alleen leiden tot vroegtijdige schade, maar kan ook de laadsnelheid aanzienlijk vertragen. De maximale laadprestatie wordt bereikt bij een temperatuur tussen 20 en 40°C. Uiteraard kunnen warme zomertemperaturen dit fenomeen verergeren.

9. Laat een andere bestuurder eerst laden als zijn behoefte groter is

De oplaadinfrastructuur is nog steeds ontoereikend om het aantal elektrische voertuigen die naar hun vakantiebestemming rijden allemaal te laden. Als een bestuurder dringend moet opladen om pech te voorkomen, zal het zeer op prijs worden gesteld als hij of zij voorrang krijgt.

Ben jij ook van plan om met je elektrische wagen op reis te vertrekken? Een goed idee om een elektrische laadpaal te installeren bij je thuis, zodat je voldoende kan laden voor vertrek.

10. Hou voldoende pauze tijdens je ritten

Dit geldt eigenlijk voor zowel chauffeurs met een benzine- of dieselmotor als de chauffeurs die met een elektrische auto rijden. Zorg ervoor dat je altijd genoeg pauzes houdt tijdens het rijden. Zo voorkom je dat je slaperig word achter het stuur.

Download je gratis reisgids Andalusië